2009. szeptember 28., hétfő

12 ország, 8000 km, 1 cél

12 ország, 8000 km, 1 cél
- utazás Délkelet-Európán át

2009 őszén történelmi túrára indul az OMNIBUSZ. A 12 délkelet-európai országot érintő körút az athéni Goethe Intézet meghívására, Ljubljana, Zágráb, Szarajevó, Szkopje, Szófia, Thesszaloniki, Athén, Isztambul, Bukarest, Belgrád, Budapest, Pozsony, Linz, Bécs és München Goethe Intézete és más helyi partnerek együttműködésével valósul meg.

A tízhetes út során minden fővárosban megállunk, hogy találkozzunk egy régióval, amely kultúrájánál, egyedi történelménél és eleven sokszínűségénél fogva egyaránt lenyűgöző.

A helyi Goethe Intézetek erre az időre nyílt fórumokká alakulnak át, ahol mindenki szót kap, aki szót kér. Hogyan tartozik össze demokrácia és művészet? Ezt a gondolatot szeretnénk a találkozások és rendezvények során, aktív párbeszéd révén kibontani.

Helyszínről helyszínre továbbutazva, az ott élő emberekkel együtt akarunk válaszokat találni arra a kérdésre, hogyan festhetne, milyen lehetne közös Európa-víziónk, és milyen cselekvési lehetőségekre van szükség e vízió megvalósításához.

Az út csúcspontjai a görögországi és Boszporusz menti állomások lesznek. Itt két rendezvényt tervezünk nemzetközi közreműködők részvételével. A körút többi állomásán hasonlóan színes programra készülünk. Zágrábban például a diákmozgalom képviselőivel fogunk találkozni, Szarajevóban meglátogatunk egy iskolát, Szkopjéban a német kulturális fesztiválra, Thesszalonikiben, Athénban és Isztambulban pedig a helyi biennálékra látogatunk el. Emellett még számos izgalmas programpont van előkészületben, ezeket a helyi partnerekkel és Goethe Intézetekkel együttműködve szeretnénk megvalósítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése